Die nacht veranderde alles… (1/4)

Ken je het? Zo een zorgeloos fijn leventje. Net het derde kleuterklasje afgerond. Klaar om naar de échte school te gaan. Lieve mama en coole papa. Hij was 1 van de eerste DJ’s uit onze regio en sociaal geëngageerd. Populair en graag gezien. Ook was ik gezegend met een beschermende grote broer en een zus die we vooral veel konden plagen :-).

We hadden het écht goed. We trokken zoals elk jaar met ons gezinnetje op vakantie met de auto. Dit keer naar het voormalig Joegoslavië.
Dag 1: zon, zee, strand, relaxen… heerlijk!
Nacht 1: “Little girl, wake up, to the hospital, now!”. In het ziekenhuis door de luidsprekers weerklonk: “we are looking for Dutch speaking people who can take care of 3 little children. Please help!”. Pure chaos, paniek.

Dit zijn de eerste herinneringen uit mijn leven.

Mijn papa, mijn grote held komt voorbij in een ziekenhuisbed. Hij hangt vol met draadjes en is omsingeld door een leger dokters. In hun kielzog volgt mijn moeder, hysterisch huilend. En ik? Ik sta samen met mn broer en zus, verweesd, alleen, toe te kijken…

De chaos blijft. We worden enkele dagen opgevangen door een onbekend Nederlands koppel. Naastenliefde in de meest pure vorm. Mijn grootouders komen overgevlogen. Iedereen huilt, constant. Ik begrijp er niets van.

“Zijn hart stopte met kloppen en is daardoor kapot gegaan. Hij moet voorlopig heel veel slapen.” De woorden hartstilstand en coma waren toen vast te moeilijk voor ons. Hoe hard we ook zaagden, we mochten hem niet zien.

“Maar wanneer wordt hij dan wakker?”, bleef ik vragen. “Dat weten we niet popje”, bleven ze maar zeggen.

Later zou hij ontwaken, die papa van me. Al was hij een compleet ander mens. Daarover volgende keer misschien meer.

Die nacht veranderde ik van een zorgeloze kleuter naar een mini mensje, dat vooral heel erg sterk en zelfstandig moest zijn.

Advertisements

4 thoughts on “Die nacht veranderde alles… (1/4)

  1. Veel te vroeg om met dergelijke zaken geconfronteerd te worden. Het leven is helaas soms zo fundamenteel oneerlijk. Een dikke knuffel voor jou, dat mag. Zelfs al die jaren nadien.

  2. Pingback: Huil maar, het mag. (4/4) | Bel blogt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s